Haideți să prevenim… mai bine decât să tratăm!

1. Cum să ne periem pe dinți, la noi acasă?

Minim de două ori pe zi: dimineața, dar mai ales seara, 2-3 minute, cu răbdare, în toate zonele gurii.

2. Este periuța de dinți suficientă în toate cazurile?

În general, la stilul nostru de viață modernă, în care alimentația abundă de carbohidrați și E-uri, periajul dentar nu este suficient. Trebuie asociată ața dentară și dușul bucal (pulverizează apă simplă sub presiune, sau împreună cu anumite substanțe medicamentoase care se găsesc în comerț și sub denumirea de irigator bucal).

3. Dacă nu reușim să igienizăm perfect dinții acasă, cât de des trebuie făcută igienizarea profesională?

Noi recomandăm o dată la 6-12 luni, ocazie cu care se face și o verificare amănunțită a sănătății dinților.

4. Cum știu dacă eu sau copilul meu ne spălăm bine pe dinți?

Există mai multe tipuri de substanțe – indicatori de placă bacteriană – care ne arată unde nu am curățat bine dinții.

Santate orala

5. Ce se întâmplă când am uitat să ne periem dinții o zi sau două?

Se acumulează o cantitate variabilă  de placă bacteriană, care arată ca o peliculă aderentă, mai ales la nivelul zonei dentare vecine cu gingia, care, ulterior, este din ce în ce mai greu de îndepărtat și care se transformă în timp în tartru, prin depunerea de calciu.

6. Cum fac cleaningul dentar dacă am implanturi dentare?

Atenție, dacă aveți implanturi dentare detartrajul trebuie făcut la un cabinet dotat cu aparatură specială, cu anse din teflon, care nu zgârie și nu deteriorează implantul și bontul protetic, ambele din Titan.

7. Dar dacă am lucrări din zirconiu?

Trebuie reglat generatorul de ultrasunete la frecvența potrivită cu tipul de lucrare de zirconiu pe care îl aveți. Deasemenea este indicat să se folosească anse speciale.

8. Dar daca am lucrări din porțelan?

Lucrările din porțelan pe schelet metalic se igienizează fără probleme, singura mențiune este de a folosi anse și frecvențe ultrasonice protective pentru a nu sparge stratul de porțelan.

9. Dar fațetele dentare, inlay-uri ceramice?

În cazul fațetelor dentare se recomandă a nu se utiliza detartrajul mecanic sau ultrasonic, foarte indicate fiind periajul profesional și air flow-ul.

10. Ce face periajul profesional? Dar Air-flow-ul?

Sunt metode complementare detartrajului, care practic, îndepărtează tartrul supra și sub gingival. Periajul profesional și Air-flow-ul îndepărtează depunerile mai fine, situate atât pe suprafața dintelui, cât și în zone mai puțin accesibile (interdentar, subgingival, sub lucrări).

Leave a Reply